Sandalärare nominerad till Guldäpplet

I år är en lärare från Jönköpings Kommun och Sanda Utbildningscentrum en av de nominerade, Marija Gustafson förstelärare i moderna språk på Sandagymnasiet. Nominerad bland annat för sitt arbete där hon baserar sin undervisning i engelska och spanska på digitala verktyg och har helt ersatt de vanliga läromedelsböckerna med digitala, mestadels webbaserade verktyg på ett kreativt sätt. Hon använder digitala texter, artiklar och en mängd olika webbresurser och länkar in dem, ett tema i taget, i sina pedagogiska planeringar. Allt material, länkar och hennes egna filmade genomgång ligger lätt tillgängliga för eleverna att komma åt när och var som helst.  På så sätt aktualiserar hon också sina ämnen genom att ständigt använda sig av aktuellt material och aktuella händelser. Marija har också varit uppskattad föreläsare på Settmässan i Stockholm som är en mässa om IT i undervisningen för skolpersonal.

Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras på Bokmässan i Göteborg den 22 september. Den slutliga vinnaren presenteras måndagen den 31 oktober på Skolforum, Stockholmsmässan i Älvsjö

I dagens svenska skola samsas pennor, läroböcker och papper med lärplattor, datorer och internet. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är en pedagogisk möjlighet och utmaning. Det är skolprofessionen, lärarna, som kan stöda och utmana eleverna och samtidigt utveckla skolan, enligt bred internationell forskning. Lärarpriset Guldäpplet har i femton år lyft fram lärare som utvecklar skolan med it, baserat på nomineringar från kollegor och skolledare.

– Årets nominerade visar på en sjudande utveckling i svensk skola. De nominerade representerar olika skolformer, ämnen och delar av landet. De är ett imponerande och inspirerande uttryck för att digitaliseringen i skolan fått fart, med både större djup och betydligt större bredd än tidigare, säger Peter Becker, ordförande i juryn för Guldäpplet.